Priporočene poti

Cerkljanska z okolico ponuja veliko označenih in urejenih pohodniških poti, primernih tudi za nordijsko hojo.

Trase so speljane po razgibanih terenih Cerkljanskega hribovja in so prilagojene prav vsakemu pohodniku.

Razgibana pot

Pot nas vodi skozi vas Zakriž, prav na sleme nad vasjo Vrh Križa, kjer se cesta razhaja proti Ravnam in Bukovemu.

In prav skozi vas Ravne vodi ta razgibana pot. Znana je po redki znamenitosti - aragonitni jami. Iz nadmorske višine 700 m se spustite v Dolenje Ravne, kjer vas tabla usmeri na makadamsko pot.

Sledi položen, miren sprehod ...

Pot treh možnosti

Pot vas vodi iz središča Cerknega po pobočju proti SZ do 3 km oddaljene vasi Zakriž.

Po približno 1,5 km hoje se odcepi in zavije desno na kolovoz. Ob njej vidite staro cerkljansko hišo, napijete pa se lahko tudi čiste studenčnice.

Lepa in ne težko dostopna pa se pred vami dvigne vzpetina Gradišče, kjer so našli antične novce in orožje.

Po grebenu Grintavca

Izpred hotela greste mimo farne cerkve sv. Ane, ki je pomemben baročni kulturni spomenik, delo arhitekta Gregorja Mačka. Notranjost je bogato opremljena z deli domačih mojstrov iz 19. stoletja, danes je lepo obnovljena.

Zavijete desno in po glavni cesti nadaljujete pot.

Smerokaz vas usmeri, da prečkate cesto in po ozki ulici nadaljujete pot ...

Gozdarska pot

Ta pot pelje na levi breg reke Cerknice, v strmo pobočje hriba Lajše.

Začetek vodi po asfaltni cesti in po približno pol ure zmerne hoje zavijte levo v gozd. Ob poti se lahko odžejate s čisto studenčnico in se nadalje odpravite po gozdni stezi in pri ograjenem Gozdarskem vrtu zavijete levo na stezo.

Na gozdni jasi vas ...

Po stopinjah zgodovine

Iz Cerknega se povzpnete po pobočju hribčka Brdce, mimo spomenika 47. tečajnikom 6. partijskega tečaja, ki so padli ob nemškem napadu na Cerkno leta 1944.

Po kratkem vzponu, na razpotju zavijete levo do domačije v Galežu, kjer si ob poti lahko ogledate staro sušilnico sadja.

Pot vas vodi v miren gozd ...

Pot starih češpelj

Ta pot vas vodi proti vasi Labinje in ima več različic. Najkrajša pelje skozi zaselek Ralne, je manj zahtevna in traja 1,5 ure.

Druga vas vodi nekoliko nižje pod vasjo, nazaj na glavno cesto in traja cca. 2 uri. Tretja, najdaljša, pa vodi prav v vas, čez prelaz do ruševin stare rudarske cerkve, do t.i. Miklavževega turna.

Po ustnem izročilu ...

Sončna pot

Pot pelje iz središča Cerknega, po sončnem pobočju do 3 km oddaljene idilične vasi Zakriž.

Območje vasi je zavarovano z naturo 2000.

Za hojo po asfaltni, vijugasti in dokaj strmi poti ste nagrajeni v vasi, ko si lahko ogledate staro vaško "pajštvo" (sušilnico sadja), v kateri jeseni še sušijo sadje, večji del pa ga predelajo v domače žganje.

Pot v Partizansko bolnico Franja

Iz Cerknega vas pot vodi po glavni cesti proti Novakom. Pri Gostilni v Logu zavijete levo in se ob potoku skozi gozdiček vzpnete do parkirnega prostora.

Od tu vodi steza v sotesko potoka Čerinščica, do soteske Pasice. V njej so leta 1943 zgradili znamenito partizansko bolnišnico, ki jo je vodila ustanoviteljica Franja Bojc-Bidovec. Je izjemen, še ohranjen avtentičen spomenik iz časa NOB.

Okoliški hribi

V sodobnem času, ko je naglica naš vsakdanji spremljevalec, je izrednega pomena, da si znamo zase ukrasti trenutek miru, tišine ter uživanja v naravi.

Na sprehodu po okoliških hribih lahko še vedno občutite pridnost, natančnost in vztrajnost kmečkega človeka pri izdelavi senikov, sušilnic sadja ter pri košnji teh neštetih, strmih obronkov.

Porezen (1630 m)

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja in eden od treh najvišjih vrhov južnega predgorja Julijskih Alp (poleg Ratitovca in Blegoša), s čudovitim razgledom na Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore in Julijske Alpe. Le nekaj metrov pod vrhom je planinski dom. Na vrhu stoji tudi veliko spominsko obeležje. Vrh ima žig in vpisno knjigo.

Na Porezen vodi množica poti – iz cerkljanske smeri se lahko nanj povzpnemo iz Poč ali Poljan, iz Baške grape vodita poti iz Hude Južne in skozi Zakojco, s severne strani se lahko nanj povzpnemo iz Petrovega Brda, z vzhodne strani pa iz Davče ter Novakov.

Na Porezen je mogoč dostop tudi po manj znani, a zato nič manj prijetni, senčni in večinoma položni poti iz Jesenice.

Vsako leto zadnjo nedeljo v marcu in avgustu poteka tradicionalni pohod na Porezen. 

Črni vrh (1291 m)

Koča stoji na prisojni strani malo pod vrhom Črnega vrha.

Od koče se razprostira razgled proti vzhodu, jugu in zahodu, z bližnjega Črnega vrha pa tudi proti severu.

Proti vzhodu vidimo gorsko sleme med Črnim vrhom in Blegošem ter južna pobočja, ki padajo proti ozkim dolinam Cerknice, Kopačnice in Volaščice ter njenih pritokov; na južni strani je v bližini Cerkljansko in Idrijsko hribovje.

Ermanovec (1026 m)

Ermanovec je najvišji vrh v grebenu, ki s severozahodnega konca zapira Poljansko dolino.

Z vrha Ermanovca boste imeli odličen razgled na celotno Škofjeloško hribovje, dele Cerkljanskega hribovja, Žirovski vrh ter ostale vrhove v okolici.

Na Ermanovec in bližnjo planinsko kočo vodi vrsta planinskih poti – s Trebije se boste na Ermanovec povzpeli v uri in pol, vzpon iz Hotavelj preko Slajke bo zahteval od vas skoraj tri ure, s Sovodnja in iz doline Kopačnice boste porabili približno uro hoda, najenostavnejša pa je pot s prevala Kladje, ki večinoma teče po precej ravnem grebenu. 

Kojca (1303 m)

Na Kojco vodi vrsta lepo označenih markiranih poti, mi bomo opisali pot iz Jesenice, majhne vasice na vzhodnem pobočju Kojce. Ob priključku poti iz Zakojce postane pot naenkrat zelo položna, vzporedno s pobočjem vas vodi na prve travnike, kjer boste v juniju poleg pogačic, čmerik in kukavic opazili tudi rožnate cvetove gadnjaka.

Na koncu travnika je lenarjenja nepreklicno konec – pot se začne strmo vzpenjati, tokrat po travnatem bregu naravnost proti vrhu.

Tik pred vrhom se pobočje zravna, znajdete se na širokem, položnem travniku pod vrhom Kojce.

Uživate lahko v razgledu na Porezen ter Bohinjske gore, ki se dvigujejo severno in vzhodno od Kojce, na jugu in zahodu pa tudi na vrhove Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. 

Bevkov vrh (1051 m)

Bevkov vrh je najvišji vrh grebena, ki loči dolino Idrijce, Cerknice in Hobovščice.

Dostop je mogoč po glavni poti iz Cerknega proti Škofji Loki. Na Kladju zavijte desno in pred vami se odpre čudovit razgled na Porezen in Cerkno.

Držite se zgornje poti v smeri kmetije Na Ravan, kjer lahko kupite odličen domači sir. Od tam je še približno pol ure do vrha, kjer stoji kapelica in kjer dobite žig.

Pot je nezahtevna in traja približno dve uri. 

Ratitovec (1687 m)

Po obliki je ravno nasproten kot velika večina naših gora, ki imajo na severni strani bolj strma, na južni pa položnejša pobočja.

Njegovo vršno pobočje je golo in poteka v smeri vzhod – zahod.

Čeprav ima Ratitovec skromno višino, sega nad zgornjo gozdno mejo, obsežni vršni deli so pokriti s planinskimi pašniki. Ljubitelje gora razveseljuje bogata gorska flora (murke, planike, rumeni in panonski svišč, rododendron, kranjska lilija idr.). Pogorju dajejo poseben čar tudi macesnovi gozdovi.

Razgled z Ratitovca prištevajo med najlepše v slovenskih gorah. 

Blegoš (1564 m)

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja in (poleg Ratitovca ter Porezna) eden od »velikih treh« predalpskih vrhov.

Travnat vrh nam v lepem vremenu zagotavlja enkraten razgled: poleg okoliških vrhov boste opazili celoten greben Spodnjih Bohinjskih gora, najvišje vrhove okoli Triglava, celotne Karavanke in Kamniške Alpe, v dneh z zelo čistim ozračjem pa seže pogled na jugu vse do Snežnika.

Nič čudnega, da na tako pomemben vrh vodi vrsta markiranih poti, ki nam nudijo široko paleto izletov – od kratkega polurnega sprehoda do krajših izletov s Črnega Kala, grebenskih sprehodov s Starega vrha nad Škofjo Loko ali Črnega vrha nad Cerknim do precej zahtevnih vzponov iz doline Poljanščice ali Selščice. 

Nordijska hoja

Območje Cerkna z okolico je odlično za nordijsko hojo, ki predstavlja vadbo celega telesa, saj so med gibanjem aktivne tudi mišice zgornjega dela telesa in ne le mišice nog.

Nordijska hoja je hoja s palicami, pri kateri težimo k temu, da hodimo čimbolj naravno. To dosežemo s pomočjo posebnih palic, ki so namenjene nordijski hoji.

Samo gibanje rok je prav takšno kot pri hoji brez palic, nekoliko se podaljšajo le koraki.

Vsem, ki bi radi izkoristili prednosti nordijske hoje, omogočamo izposojo palic in vadbo z izkušenim mentorjem nordijske hoje.

Želite biti redno obveščeni o naših aktivnostih?

Name:

Datum prihoda ...

Datum odhoda ...